(Bron/ Foto’s RaceXpress.nl / Deni Volkers en Bas Kaligis)

Eerste dagzege voor Jore Haast in de kartsport: “De kers op de taart”

Eindhoven – Jore Haast heeft zijn eerste dagoverwinning bij Kart4Fun te pakken. De 21-jarige karter uit Rijsbergen was op de Landsard in Eindhoven de sterkste in de Rotax Max Senior. Bij de vorige ronde was de Kombikart-rijder er ook dichtbij, maar gooide een aanrijding met een achterblijver roet in het eten. In Eindhoven haalde Jore zijn revanche en mocht de snelle coureur wel de hoogste trede van het podium beklimmen.

“Dit voelt heel goed”, aldus Jore na afloop van de afsluitende derde heat. “De vorige keer had ik ook al kunnen winnen, maar toen ging het mis met een achterblijver die geen blauwe vlag kreeg. Dat was doodzonde, want het gebeurde in de laatste ronde. Ik verloor twee plekken en miste daardoor de dagoverwinning op 1 punt. Dit weekend hebben we revanche genomen en dat is echt de kers op de taart.”

Een dag voorafgaand aan de race had Jore met zijn vader John getraind op de Landsard. Zo was hij gewend aan de wisselvallige omstandigheden. De ene sessie verliep droog en de andere werd in de regen afgewerkt. “De kwalificatie leek onder droge omstandigheden afgewerkt te worden, maar het begon toch net voor de start te regenen. We hadden gekozen voor een droog weer afstelling en konden alleen nog de regenbanden monteren. Dat was niet ideaal, maar de balans van de OTK kart is heel gemakkelijk. Ik dacht eigenlijk dat het niet zo goed ging, maar ik pakte pole position met een voorsprong van 9 tienden. Dat was heel netjes.”

Voorafgaand aan de eerste race moest er weer een keuze gemaakt worden. “Ik reed op regenbanden en een regenvertanding maar de baan droogde snel op. Gelukkig voor mij begon het tijdens de race weer te regenen. Daar was ik in het voordeel. Zo kon ik aan kop een gat slaan en een marge opbouwen. De tweede race ging fantastisch. Ik had een goede start en een goede snelheid en kon zo van de nummers 2 en 3 wegrijden. Ik had nog nooit met zo veel voorsprong aan de leiding gereden.”  

“In de derde race hoefde ik niet alle risico’s te nemen om de dagzege te pakken. Ik had eerder al wel vier races gewonnen, maar nog nooit een dagzege behaald. Ik had weer een goede start, maar daarna leek het even mis te gaan. Tot drie keer toe ging ik te hard en daardoor wijd uit bocht 4, maar ik ging gelukkig niet door het zand. Ik viel wel vier plekken terug. Even later waren mijn banden wel op temperatuur en kon ik al snel twee posities goedmaken. Ik zat op de bumper van P2 en op het moment dat ik hem wilde inhalen werd de race afgevlagd. Ik vond het wel jammer van de laatste race. De hele dag had ik geen fouten gemaakt en in de laatste race wel. Het was niet nodig geweest, maar ik had wel de dagzege binnen. Dat was ons doel en nu is het gelukt. Het is heel mooi, ook voor mijn vader, want hij steekt er minimaal net zoveel tijd in. We zitten er het hele jaar al goed bij, maar je wilt het ook een keer afmaken. Dat is nu gelukt.”

Voor Jore en zijn vader is het karten een uitlaatklep en leuke hobby naast hun werk in vastgoed. Jore runt een vakantiehuis. John Haast had voorheen een hoveniersbedrijf en was amateurwielrenner. Zo reed hij ooit nog samen met oud-Tourwinnaar Bjarne Riis. Nu sleutelt John voor zijn zoon. Jore weet nog goed hoe hij voor het eerst aan het karten heeft geproefd toen hij 8 jaar oud was. “Tijdens een kinderfeestje gingen we karten op een binnenbaan in Breda. Daarna heb ik aan tafeltennis en golf gedaan, maar ben altijd op zoek geweest naar een sport waarbij ik me kon meten met anderen en een sport die me een adrenaline kick geeft. Zo kwamen we op mijn 17e bij karten uit. Op Marktplaats kwamen we veel Sodi Karts tegen en we hebben contact gezocht met de racefamilie Van der Pol. Binnen een week hebben we een kart gekocht. Wel eentje van 10 jaar oud met een oudere motor, maar we konden wel meteen gaan rijden. De eerste keer in zo’n snelle kart was heel vet. Je hebt veel vermogen en het gaat gigantisch hard vooruit. Mijn eerste rondjes waren ook hier op de Landsard en ik kon het met mijn hoofd niet bijhouden. Ik ging die dag acht keer van de baan. Het ging te snel om klaar te zijn voor de volgende bocht. Als je wat ouder bent, denk je meer na dan iemand die jong is. Dan vlieg je er gewoon in.”

In 2019 heeft Jore veel getraind, maar al snel kwam de wens om wedstrijden te gaan rijden. Zo kwam Jore bij Kart4Fun terecht. “Het was de vierde ronde van het kampioenschap op de kartbaan in Berghem. Ik reed op een oude kart en we waren nog niet echt bezig met de setup. In de kwalificatie reed ik de achtste tijd, maar in de race viel ik natuurlijk wel terug. Ik maakte fouten die anderen niet meer maakten. Toch heb ik een hele mooie dag gehad. Ik kwam erachter dat het fysiek erg zwaar was, dat had ik niet verwacht. Mijn vader wielrende vroeger en vond dat ik moest trainen om het vol te kunnen houden. Een race later in Eindhoven kwam ook ik daarachter. In de derde heat viel mijn hoofd er bijna vanaf. Het was echt heel zwaar. Voor het seizoen daarna heb ik veel aan mijn conditie en kracht gewerkt en hebben we ook een nieuwe kart gekocht.

Vorig jaar heeft Jore ook de smaak geproefd van het niveau van het Nederlands kampioenschap. Dat combineert hij met Kart4Fun. “In het NK komen we wel te kort, maar hebben we vooral heel veel geleerd. Bij Kart4Fun reed ik dat jaar wel naar mijn eerste podium. Na 2021 wilden we iets anders gaan proberen. We hebben de overstap gemaakt van Van der Pol Kart Racing naar Kombikart en ook dat bevalt heel goed. De sfeer in het team is heel goed en het materiaal ook. Marcel helpt met de motoren en de afstelling. Tot nu toe hebben we bij het NK nog werk aan de winkel, maar bij Kart4fun gaat het best goed en heb ik al mooie resultaten gescoord. Met als hoogtepunt mijn overwinning hier in Eindhoven.”

Jore wil vooral zijn vader en moeder bedanken, Dirk van der Pol voor alle ondersteuning de eerste jaren en natuurlijk Kombikart, Willem-Jan de Loos en Marcel.