(Bron/foto’s : De Breebroekerhoeve)

In het mooie buitengebied van Rijsbergen, gelegen tegen het natuurgebied ‘De Breebroeken’, zijn wij, Pieter en Melissa, ruim 2,5 jaar geleden begonnen met het houden van Black Angus koeien.

Heel bewust hebben wij gekozen voor dit bijzondere ras. Ze zijn zeer sterk, zelfredzaam en robuust. De koeien zijn hele goede zorgzame en beschermende moeders voor hun kalveren. Daarnaast zijn ze ook nog erg geschikt als natuurbeheerders. Wij werken dan ook samen met Natuurmonumenten. Door het gedrag van deze runderen in natuurgebieden kunnen diverse natuurdoelen behaald worden. Bijvoorbeeld op kruidenrijk grasland, op nattere stukken en zelfs op bospercelen dragen ze hun steentje bij aan het verhogen van onder andere de biodiversiteit.

Wij vinden het heel erg belangrijk dat onze dieren een goed leven hebben en dat ze hun natuurlijke gedrag kunnen laten zien. Zo zijn ze 365 dagen per jaar buiten te vinden en hebben ze een inloop strostal tot hun beschikking. Ze kiezen dus zelf of ze buiten in de wei zijn of binnen in het stro.

De koeien worden op een natuurlijke manier gedekt door een stier die bij ze in de wei loopt.
Als er een kalf geboren wordt dan blijft deze ook bij zijn/haar moeder in de kudde. Minimaal 6 maanden blijven ze bij elkaar en drinkt het kalf bij zijn/haar moeder.
De kalveren vormen echt een soort kleuterklas in de kudde. Er is altijd een volwassen dier bij ze in de buurt. De moeders passen ook op elkaars kalveren; mooi natuurlijk kudde gedrag. Onze runderen zijn 100% grasgevoerd en groeien daardoor heel rustig, wat weer terug komt in de kwaliteit van ons vlees.

Sinds april 2022 zijn wij gestart met vleesverkoop aan huis.
We hebben een winkeltje geopend bij ons op de boerderij waarin wij ons mooie rundvlees verkopen, aangevuld met varkensvlees uit de stal van Pieter zijn ouders dat op hetzelfde adres gevestigd is.

Van alledaags gehakt en saucijzen tot bavette en cote du boeuf, alles afkomstig van onze runderen en varkens is bij ons verkrijgbaar. In kleine porties, vacuüm verpakt en diepgevroren.

Elke donderdagmiddag en zaterdagochtend zijn wij geopend. Op onze facebookpagina www.facebook.nl/debreebroekerhoeve delen wij geregeld wat over onze koeien, onze winkel of onze andere bezigheden binnen het bedrijf.

Meer informatie is ook te vinden op www.debreebroekerhoeve.nl

De Breebroekerhoeve, Bovenheining 8, Rijsbergen