(Bron/foto: Serviceapotheek de weerijs Rijsbergen)

Vanaf 1 januari 2023 wordt vitamine D en vitamine D met calcium niet meer vergoed.

Gelukkig hebben sommige fabrikanten vanaf 1 januari ook de prijs verlaagd. Daarom kunnen we vandaag bekend maken dat we deze medicijnen vanaf 1 januari kunnen aanbieden voor iets minder dan

€3,- per maand (bij een standaard gebruik).

Waarom zijn calcium en vitamine D belangrijk?

Als je ouder wordt neemt de opname van vitamine D en calcium af. Ook maakt de oudere huid minder vitamine D aan. Gezonde voeding, beweging en veel buitenkomen is dan niet voldoende.

Calcium is het belangrijkste bestanddeel van botten. Vitamine D zorgt voor opname van calcium uit de darm en de opname van calcium in het bot. Zo behoudt je sterke botten en heb je bijvoorbeeld ook een kleinere kans om te vallen.

Daarnaast speelt vitamine D een rol bij het versterken van je afweer en het behoud van spierkracht.

De richtlijnen van de huisarts, internist of nefroloog zijn niet veranderd. Ook de gezondheidsraad adviseert nog steeds alle vrouwen ouder dan 50 jaar en alle mannen ouder dan 70 jaar aanvullend vitamine D te gebruiken.

Belangrijk: calcium is een medicijn met veel wisselwerkingen!

Als je dit medicijn via de apotheek haalt kunnen wij de wisselwerking met andere medicijnen bewaken. Sommige medicijnen zoals bepaalde antibioticumkuren, pijnstillers, schildkliermedicijnen en bloeddrukmedicijnen werken niet als er tegelijkertijd ook calcium wordt ingenomen. We kunnen dan samen met je arts zoeken naar een alternatief.