(Bron/foto: Heemkundekring de drie heerlijkheden)

Op dinsdagavond 13 december geeft Jos Swanenberg een lezing voor Heemkunde De Drie Heerlijkheden.

De lezing begint met een gedachtegang over het wezen en de waarde van het dialect in Noord‑Brabant. Daarbij gaat hij in op enkele algemene verschillen en overeenkomsten tussen taal en dialect, en vervolgens op het Brabantse dialectlandschap. Brabantse dialecten zijn immers niet allemaal hetzelfde, in Zundert en omgeving spreekt men heel anders dan in Bergen op Zoom, Veghel of Boxmeer. 

Welke kenmerken maken dialecten verschillend en waar komen die verschillen eigenlijk vandaan? Jos Swanenberg is hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg en werkt daarnaast bij het Meertens Instituut in Amsterdam. Daarvoor was hij samensteller van het Woordenboek van de Brabantse Dialecten (Radboud Universiteit Nijmegen). Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over taal, cultuur en identiteit. De lezing vindt plaats op dinsdag 13 december in de Harmoniezaal te Rijsbergen (ingang Lagestraat) en vangt aan om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur.