(Bron/foto: Heemkunde kring De Drie Heerlijkheden)

IJzergieterij ‘De Etna’ bestaat al vanaf ongeveer 1800.
In Duiven in de Achterhoek staat nu nog een Etnafabriek die zijn wortels in Breda heeft. De familie Klep heeft daar geen banden meer mee. De kolenkachels en gasfornuizen van De Etna hadden in de jaren 50 van de vorige eeuw een marktaandeel van zo’n 75% in Nederland.

In de fabriek in Breda werkten meer dan 1.100 mensen die uit Breda kwamen maar ook vaak uit de dorpen in de omgeving zoals Princenhage, Rijsbergen, Zundert, Ginneken en Bavel en ook uit België zoals Turnhout en Hoogstraten. Etna was in die tijd voor Breda een belangrijke economische pijler.
Daar is nu niets meer van over gebleven.

Paul Klep, die van 1980 tot 2011 in het dagelijkse leven hoogleraar economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit van Nijmegen was, heeft een studie van dit bedrijf gemaakt en daar een boek over geschreven.
Er wordt niet alleen verteld over de mooie kanten van de Etna maar ook over de meningsverschillen en ruzies binnen de familie Klep en alle ups en downs die er in de loop der jaren waren.

De lezing over IJzergieterij De Etna wordt gehouden op dinsdag 5 maart 2024 in de Harmoniezaal, ingang Lagestraat in Rijsbergen. Aanvang lezing 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur.