Luchtfoto van het klooster Bethanië in Rijsbergen

(Bron/foto: Gemeente Zundert)

Gemeente Zundert verkoopt het voormalig klooster Bethanië, aan de Ettenseweg 97 in Rijsbergen, aan ontwikkelaar SoMa Vastgoed BV. De ontwikkelaar wil op deze plek een afscheidscentrum realiseren. Vandaag, 16 december, is de koopovereenkomst getekend.

Het voormalig klooster Bethanië was de laatste jaren al niet meer in gebruik en werd antikraak bewoond. De gemeente Zundert wil deze locatie een duurzaam en toekomstbestendige invulling geven, die past in de landelijke omgeving van Rijsbergen. Ontwikkelaar SoMa Vastgoed B.V. heeft een plan geschreven om hier een afscheidscentrum te realiseren. Dit doet de ontwikkelaar met behoud van de historische gebouwen, en de ontwikkelaar gaat deze gebouwen verduurzamen. Het terrein wordt natuurinclusief ingericht en past daarmee goed bij het buitengebied.

Het plan past binnen het bestemmingsplan

De locatie heeft een maatschappelijke bestemming. Hier past het plan voor een afscheidscentrum in. De buurt is betrokken bij het beoordelen van de plannen. In de afgelopen maanden heeft de ontwikkelaar de financiële haalbaarheid onderzocht, en vandaag is het koopcontract getekend.

Over voormalig klooster Bethanië

Het klooster werd gesticht in 1939 door de Dominicanessen van Bethanië. Van 1994 tot 2004 diende de locatie als opvang- en aanmeldcentrum voor asielzoekers. In 2017 kocht de gemeente Zundert de klooster om deze locatie toekomstperspectief te geven met een nieuwe herontwikkeling.