(Bron: Zundert Breed – Foto’s: Charles van Campenhout)

In de Gemeente Zundert zijn veel mensen actief. Wie zijn die mensen en hoe kom je op het idee om er voor de volle 100% voor te gaan. Deze keer een hobbyist. Wij laten u graag kennis maken met Rene Baremans

Geboren te 01-06-1957 te Rijsbergen

Woonplaats Rijsbergen

Getrouwd met Petra Baremans-Mertens

Kinderen 1 (Ilse Baremans)

Opleidingen MBO, in en uitvoer douane documenten (declarant) inmiddels met vroegpensioen

Hoe ben je zo verknocht geraakt aan het vliegeren?

*Zo’n 35 jaar geleden op vakantie in Zoutelande een vlieger gekocht, en zo is het jaren doorgegaan niet alleen met aankopen maar ook zelf bouwen. Het is een buitensport, en ik ben liever buiten dan binnen. Zoals iedere hobby is het verslavend.

De vliegergemeenschap is niet zo groot dus je kent bijna iedereen, het voelt aan als één grote familie.

Lief en leed wordt gedeeld op het vliegerveld

Op vliegerfestivals is het leuk om samen mensen te kunnen vermaken met je vliegers.

De vliegerdagen in Rijsbergen is in deze 15 jaren wel heel erg gegroeid. (2 keer afgelast door corona). Hoe heb je het voor elkaar gekregen om een eigen hobby zo groot te maken en veel mensen erbij betrokken te maken?

*Voordat we met de vliegerdagen begonnen hadden we al vaak binnen het vliegerteam gezegd wat zou het toch leuk zijn om in Rijsbergen en omgeving te kunnen laten zien hoe leuk onze hobby is. Het probleem was de weilanden, waar vind je die, Via via kwamen we bij de familie Machielsen terecht, en in 2009 waren de eerste Rijsbergse Vliegerdagen. Door de jaren heen zijn we enorm gegroeid, en we willen nog meer, maar het huidige budget is daartoe niet toereikend helaas,

Hoeveel vrijwilligers zijn bij jullie actief?

*We zijn trots dat we een vaste groep van 24 vrijwilligers hebben

Iets organiseren vergt veel tijd. Allereerst de vrijwilligers vinden en behouden. Bij de gemeente vergunningen aanvragen. Sponsoren vinden en ook behouden. Heel veel werk dus. Wat is nu een drijfveer om door te gaan?

*Het is te leuk om mee te stoppen. Het enige wat de reden zou kunnen zijn is de financiële kant. De laatste jaren stijgen de onkosten enorm, alles wordt duurder. Gelukkig hebben we onze sponsoren! De groep die het organiseert is heel hecht, het voelt als een soort vakantie, de hele week van opbouwen tot en met opruimen..

Wat voor evenement zijn jullie?

*We zijn een familie evenement, jong en oud geniet van de vliegers. Vaak zien we in de workshops vliegers bouwen voor de kinderen dat opa en oma de kleinkinderen helpen met een vlieger te maken, Hoe mooi kan het zijn!!

In het bedrijfsleven kijken ze vaak een aantal jaren vooruit. Hoe zit dat bij jullie?

*Toekomst plannen hebben we altijd, maar zoals al eerder gezegd vaak gaan deze op een verlanglijst omdat het financieel niet haalbaar is. Het belangrijkste blijven we vinden dat alle activiteiten voor de kinderen gratis zijn. Een dagje uit naar de Rijsbergse Vliegerdagen moet voor iedereen toegankelijk en leuk zijn!

Vrijetijd hebben kan lekker zijn. Maar als wij terug lezen vergt dit evenement veel tijd. Het je toch nog tijd voor andere hobby’s?

*Ik fiets graag (racefiets en gravelbike), schijnt dat ik nog iets doe bij Rijsbergen digitaal, en uiteraard het bezoeken van andere vliegerfestivals.

Eigen invulling

*We maken met een groep mensen de Rijsbergse Vliegerdagen:

250 deelnemers, 24 vrijwilligers, 52 sponsoren, 5 bestuursleden en de familie Machielsen die ieder jaar hun weilanden ter beschikking stellen. En al deze mensen kunnen trots zijn wat er in het derde weekend van Augustus te zien is in Rijsbergen !

www.rijsbergsevliegerdagen.nl