(Bron/foto: Christus Koning parochie)

Het bestuur van de parochie wil u graag informeren over de verhuur van onze pastorie in Rijsbergen.

In 1800 is de pastorie aan de parochie geschonken via een legaat waarbij de schenker heeft bepaald dat “de pastorie voortaan als woning voor de pastoor zal dienen”.

Omdat deze verplichting na ruim 2 eeuwen de handelingsvrijheid van de parochie zwaar belemmert heeft de parochie (conform de wettelijke mogelijkheden daartoe) begin 2022 bij de rechtbank een verzoek ingediend om deze testamentaire last op te heffen dan wel te wijzigen.

De rechtbank heeft na het doorlopen van een zorgvuldige procedure dit verzoek ingewilligd, waarbij nadrukkelijk is overwogen dat de belangen van de erfgenamen van de schenker hierdoor niet worden geschaad. De rechtbank is van oordeel dat de bedoeling van de erflater in de huidige tijd bezien, ook kan worden bereikt door het pand in te zetten voor andere doeleinden waarbij de opbrengsten van het pand ten goede blijven komen aan de parochie, zodat het opheffen van de testamentaire last geen afbreuk doet aan de bedoeling van erflaatster. De rechtbank heeft daarom de testamentaire last dan ook opgeheven.

Het parochiebestuur is op zoek gegaan naar een huurder en heeft die inmiddels gevonden.

Per 1 september wordt de beneden verdieping verhuurd aan een bedrijf uit Zundert dat er haar kantoor gaat huisvesten. De tuin van de pastorie blijft na kantooruren beschikbaar voor gebruik door de parochiekerncommissie.

Het parochiecentrum is begin deze week verhuisd naar de bovenverdieping. Het spreekuur vindt vanaf deze week plaats in de benedenruimte van het koetshuis.

Het parochiebestuur en de parochiekerncommissie Rijsbergen zijn blij met de huurder die is gevonden omdat deze veel respect heeft voor de authenticiteit van het gebouw en de inrichting. Daarnaast is het goed voor het gebouw dat het dagelijks wordt gebruikt. De huuropbrengsten zijn welkom om ook in de toekomst noodzakelijk groot onderhoud uit te kunnen voeren.