(Bron/Foto: Erfgoed Jeugdzorg West-Brabant)

Op de Krabbebossen zijn 87 jaar lang kinderen tot 14 jaar opgevangen, vanwege medisch redenen of omdat zij thuis in de knel zaten. Tegenwoordig blijven kinderen vaker thuis en vervullen veel van locaties zoals de Krabbebossen die functie niet meer. Om die historie een blijvend plekje te geven in de Rijsbergse geschiedenis, onthullen burgemeester Joyce Vermue en wethouder Judith Kuijpers op 25 oktober om 15.30 uur een herinneringsbord bij de Krabbebossen, een van vijftien van zulke borden in heel West-Brabant.

Naast de villa op landgoed ‘de Krabbebossen’ werd in 1933 een tehuis voor ‘zwakke’ kleuters gebouwd  met als doel om de grote kindersterfte van die tijd tegen te gaan. Initiatiefnemers waren dr. Chris Mol, huisarts in Etten-Leur, en de Katholieke Provinciale Bond van het Wit-Gele Kruis.

Geleidelijk groeide de Krabbebossen van 40 naar 120 plaatsen. Op het terrein kwam ook een school voor speciaal basisonderwijs. In 1999 maakte het karakteristieke rechthoekige witte gebouw plaats voor kleinschalige leefgroepen voor kinderen van 0 – 14 jaar en een medisch kinderdagverblijf. In 2020 sloot de jeugdzorginstelling de deuren.

Het herinneringsbord laat ook zien, dat hulp aan kinderen in de knel onlosmakelijk verbonden is met de persoonlijke inzet van jeugdzorgwerkers voor deze kinderen. Vooral door hun persoonlijke inzet konden zij in die 87 jaar het verschil maken voor die kinderen. Voor hen was uit huis gaan vaak niet makkelijk. Vooral vroeger werden zij naar de gewoonte van die tijd daar slecht op voorbereid.  Maar meestal kwam er ergens toch een omslag in hun leven. Wat maakte het verschil? Als men op de Krabbebossen komt, is dat verhaal te beluisteren via de QR-code op het herinneringsbord.

Voorbeeld van het Herinneringsbord bij Lievenshove in Oosterhout.