(Bron/foto: Rucphenrtv.nl – 106.4 FM in de ether/Ziggo op het TV kanaal 45)

Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Noord-Brabant gemiddeld 15 minuten wachten tot de dienstdoende huisartsenpost de telefoon opneemt. Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Interswitch. In het onderzoek zijn alle Nederlandse huisartsenposten op drie verschillende zaterdagavonden gebeld, en is van alle huisartsenposten de gemiddelde wachttijd berekend.

Met een gemiddelde van 15 minuten ligt Noord-Brabant 8 minuten boven het Nederlands gemiddelde van 7 minuten. Een ander verschil tussen huisartsenposten is de informatievoorziening over de wachttijd. Bij sommige huisartsenposten krijg je te horen hoeveel bellers er nog voor je in de wachtrij staan, bij andere huisartsenposten sta je soms lang in de wacht zonder te weten hoe lang dit kan duren.

Ook valt op dat veel huisartsenposten aan de hand van een welkomstboodschap proberen barrières te creëren. Bijvoorbeeld door te zeggen dat zij voor zowel het gesprek als een eventueel bezoek kosten in rekening brengen en te vragen vooraf je BSN-nummer in te voeren. De volledige onderzoeksresultaten staan op:

www.interswitch.nl/onderzoek-bereikbaarheid-huisartsenposten-2023