(Bron/foto: Zundert Breed)
Zes mensen met hartfalen zijn vorig jaar in Zundert minimaal gered door hulpverleners en de inzet van AED’s. De stichting Zundert Hartveilig is trots op de tachtig defibrillatoren die momenteel in de vijf kernen en het buitengebied beschikbaar zijn.
Bestuurslid Jan Koetsenruijter maakt er trots melding van in het jaarverslag van Zundert Hartveilig. ,,In twaalf jaar tijd is gewoon veel bereikt, hebben we inmiddels een fantastisch netwerk en durf ik te stellen dat we daarmee echt levens hebben gered.”
Tachtig AED’s
Van de tachtig AED’s zijn op dit moment zesenzestig AED’s aangemeld bij HartslagNu en op evenzoveel plekken 24 uur per dag beschikbaar. Dit is ook voor een grote gemeente als Zundert een goed resultaat, vindt hij. Sinds de oprichting van Hartveilig – op initiatief van de EHBO-verenigingen Rijsbergen en Zundert – nam dat aantal gestaag toe, vooral ook door inbreng van de gemeente en tal van sponsoren.
,,In onze gemeente is de dekking gewoon goed. Niet alleen in de centra of bij sportverenigingen, maar bijvoorbeeld ook op bedrijventerreinen, campings en horecabedrijven in het buitengebied waar veel mensen komen, denk aan ’t Pannehûske en In den Anker.”
Track and trace
Ongeveer veertig van die defibrillatoren zijn momenteel eigendom van de gemeente, een deel hangt bij bedrijven en particulieren en de stichting zelf heeft er nog een tiental openbare AED’s in eigen beheer. Die worden binnenkort overgedragen aan de gemeente Zundert. Al die defibrillatoren zijn binnenkort voor iedereen beschikbaar en voorzien van een track and trace-systeem, zodat ze altijd op te sporen zijn.
Koetsenruijter, die als beheerder op elk moment overzicht heeft welke AED’s operationeel en beschikbaar zijn: ,,Wij hebben als stichting geen geld in kas om AED’s te vervangen. Wij blijven het beheer en onderhoud doen, zoals we ook de reanimatielessen blijven verzorgen. Vorig jaar hebben 129 mensen een reanimatie training gevolgd. In februari hebben we nog herhalingslessen en op 6 en 7 maart staat een nieuwe cursus gepland waarvoor mensen zich nog kunnen aanmelden.”
26 reanimaties in 2023
In de gemeente Zundert is vorig jaar 26 keer een reanimatie geweest waarbij ook AED’s zijn ingezet.
Zes mensen met falen konden vervolgens weer mét hartritme naar het ziekenhuis worden vervoerd. Zeven mensen waren vermoedelijk ter plaatse al overleden. Bij twee personen werd de hulpverlening gestaakt omdat ze hadden aangegeven niet gereanimeerd te willen worden. In elf gevallen is de afloopt niet bekend bij de stichting Zundert Hartveilig.
Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 180.000 mensen een hartinfarct, hartstilstand of een beroerte.