Logo Zundert Breed

(Bron/foto: Zundert Breed)

Afgelopen zondag 21 januari is in het Van Goghkerkje in Zundert Evert Jan Foppen bevestigd als diaken van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) in onze woonplaats Zundert. Ds. André P. Vlieger ging de dienst voor.

Wat mag een diaken doen?

Wat kan een diaken doen? Een diaken werkt dus nauw samen met de dominee. Evert maakt ook deel uit van de kerkraad samen met een oudling en kerkrentmeester. Ze vullen elkaar aan, ieder vanuit zijn eigen roeping en verantwoordelijkheid. Diakens zijn ook actief buiten de liturgie op het gebied van jongeren- en ouderenpastoraat, ziekenbezoek, stervensbegeleiding. Juist op deze gebieden, waar de dominee vaak niet of onvoldoende aan toe komt, ligt een belangrijke taak voor de diaken.

Wie is Evert Jan Foppen?
Geboren: 21 augustus 1984
Plaats: Harderwijk
Woonplaats: Zundert
Beroep: Begeleider bij Prisma
Hobby’s: DJA Zundert specialiteit 200, 400 meter, van gezelligheid met vrienden en familie.

Waarom diaken?

Opgegroeid met het geloof in de familie. Nadat Evert meer zijn eigen weg ging bewandelen en zich in Zundert ging nestelen, kwam het geloof ook meer naar boven. Bij het Van Goghkerkje was wekelijks een dienst van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Daar voelde Evert zich wel thuis, was hij immers ook mee groot gebracht. Zijn man Steven voelde zich daar ook thuis en regelmatig konden zij samen een dienst bij wonen. Vanwege werk in de onregelmatige diensten is dit niet altijd mogelijk om samen of alleen te gaan. Een geloof gemeenschap waarbij iedereen, van welk geloof dan ook, welkom is. Het is er veilig en iedereen mag zijn wie die is.

Op een bepaald moment werd er aan Evert gevraagd of hij er iets voor voelde om het ambt van diaken uit te dragen. Na wat nagedacht te hebben stemde hij ermee in en zo geschiede afgelopen 21 januari in het Van Goghkerkje. Om meer aan het samen gevoel uit te dragen. Evert: ik voel mezelf thuis en wil graag iets betekenen.

De bezoekers aantallen bij de rooms-katholieke kerk wordt bijna met de dag minder. Hoe is het bij de Protestantse geloof gemeenschap?

Bij de PKN is het bezoekers aantal ook wel wat aan het minderen maar plaatselijk kan het wel aardig stabiel blijven. Uiteraard door natuurlijk verloop vallen mensen weg. Maar door jonge aanwas komen er weer mensen terug. In Zundert zijn de bezoekers constant.

Evert Jan: Iedereen is welkom in een dienst om het mee te beleven en het gezingeving te ontvangen en het luisteren hoe mooi het geloof is en betekend.