(Bron/foto’s: Zundert Breed)

•125 JAAR SUPERMARKT VAN Coop van Bedaf

Vandaag 125 jaar geleden op 17 april 1899 nemen Frans van Bedaf en Pieta Kerremans de winkel over van Door Somers en zijn vrouw. Die meer dan anderhalve eeuw (1860) geleden een huis hebben gebouwd op het adres, dat nu bekend is als Pastoor de Bakkerstraat 15. Zij komen uit Chaam en beginnen in hun nieuwe pand een bakkerij en een kruidenierswinkel. Om beide zaken zo goed mogelijk te laten lopen, neemt hij Pieta Kerremans, dochter van de Achtmaalse smid in dienst. Door en zijn vrouw blijven kinderloos en als zij beiden tegen de zeventig lopen, geven zij Pieta de kans om de winkel over te nemen. In die tijd heeft Pieta verkering met Frans van Bedaf. Frans wil graag op eigen benen staan en hij trouwt met Pieta. Kort na het huwelijk kunnen zij op 17 april 1899 de zaak van Somers overnemen. Vanaf dat moment is de naam van Bedaf aan de winkel verbonden.

Zoon Jef trouwt in 1937 met Anna Antonissen uit Wernhout. Na de Tweede Oorlog nemen zij de kruidenierswinkel en het postkantoor over. De kruidenierswinkel is in de loop van de jaren flink verbouwd en vergroot. Als een van de eersten hebben Jef en Anna het zelfbedieningsconcept ingevoerd. Voor het eerst werd er een formulenaam gebonden aan de winkel: ‘Végé’.

In 1970 dragen zij een goed lopende supermarkt met uitgebreid assortiment en het postkantoor over aan zoon Frans, die inmiddels is getrouwd met Jeanine Goud uit Teteringen. Frans en Jeanine hebben vervolgens het winkeloppervlak meer dan verdubbeld en meermalen het interieur aangepast aan de eisen van de tijd. Steeds is het aanbod verse groenten, fruit, brood, banket en vleeswaren uitgebreid. De invoering van het scansysteem, waarmee de streepjescode wordt gelezen is ingrijpend. De formulenaam wordt omgezet naar ‘Super’.

Jongste zoon Christ-Jan toont al op jonge leeftijd interesse in de winkel. Vanaf zijn negentiende jaar is hij actief in de winkel. Hij heeft de leiding over de vulploeg en leert daar in 1994 dorpsgenoot Kara Godrie kennen. In 1994 gaat de winkel na een grondige verbouwing over naar de ‘Garantmarkt’ formule.

In 2002 trouwen Christ-Jan en Kara en dat is ook het moment waarop zij formeel de zaak overnemen.

Geheel in traditie gaan Christ-Jan en Kara flinke uitbreidingen en verbouwingen aan. Beiden zijn zij zeer fanatiek om dagelijks een perfect mooie winkel neer te zetten voor hun klanten en hun team. In 2003 maken zij de overstap van ‘Garantmarkt’ naar ‘Coop Supermarkten’

125 jaar later staat er in Achtmaal een moderne supermarkt met alle voorzieningen die een dorp nodig heeft. Met een groot assortiment aan brood, groente, vlees en vleeswaren. Een breed assortiment kruidenierswaren en noem maar op. Een echte service supermarkt, een sociale plek voor Achtmaal.

125 jaar is wel heel SPECIAAL.

Zij gaan de komende dagen dit feestje met U vieren, U bent van harte uitgenodigd om donderdag, vrijdag of zaterdag een gebakje te komen eten in de winkel te Achtmaal.