(Bron/foto: Politie Basisteam Weerijs)

Een schaap op zijn rug

Het voorjaar is weer in aankomst en dat betekent dat veel dieren de wei weer op gaan. We kennen allemaal het vrolijke beeld van springende koeien die voor het eerst weer naar buiten mogen en de kleine lammetjes in de wei.

Ook krijgen we vaak meldingen van schapen die op hun rug liggen, in de soort gevallen is het noodzaak dat het schaap zo snel mogelijk weer terug op zijn pootjes terecht gaat komen. Wist je dat je dit zelf ook kan doen? Dit kan door middel van de volgende stappen:

1: Draai een schaap nooit op zijn zij terug. Hierdoor kan het dier een maagomwenteling krijgen en daar kan het schaap alsnog aan overlijden.

2: Probeer het schaap op zijn kont te zetten door hem bij zijn oksels te pakken (let op sommige schapen wegen wel 60 kilo, dat moet je dan echt met z’n tweeën doen).

3: Laat het schaap dan even zitten, het schaap krijgt dan weer zuurstof en het schaap zal zich al weer wat sterker voelen.

4: Staat het schaap weer op alle 4 zijn poten dan zal hij in het begin even slingeren met lopen, houd hem even in de gaten zodat het dier niet in de sloot valt.

Als een schaap op tijd geholpen is zal hij binnen 10 minuten weer lekker staan te grazen in de wei.

Lukt het niet een schaap op zijn poten te krijgen? Bel dan 144. Zij schakelen de dichtstbijzijnde dierenambulance in.