(Bron/foto: gemeente Zundert)

Het college van B en W heeft moeten besluiten te stoppen met De Zindering, het beoogde nieuwe sociaal en cultureel ontmoetingscentrum in het hart van Zundert. ‘Een nieuwe en onverwacht verslechterde financiële situatie dwingt ons te stoppen met De Zindering’.  

Wethouder Maatschappelijk Vastgoed en Cultuur – Judith Kuijpers – spreekt namens het college van B en W grote teleurstelling uit over dit gedwongen besluit: ‘We maken deze keuze met ontzettend veel pijn in het hart. Het is een erg moeilijke keuze. We weten hoe er uitgekeken werd naar De Zindering, maar we kunnen niet anders’.

Forse bezuinigingen op komst

Oorzaak voor het stoppen van De Zindering, is de verder verslechterde financiële situatie. ‘Onze financiële situatie was al niet goed, maar eind april werd duidelijk dat onze financiële uitdaging nog groter wordt’, legt Ralph Bogers – als wethouder Financiën – uit. ‘Daarom sorteren wij voor op forse bezuinigingen. Hierover spreken wij 3 juli met de gemeenteraad, bij behandeling van de Zomernota’.

Wat op dit moment al wel duidelijk is, is dat De Zindering niet haalbaar is. ‘Dit project bevindt zich in een cruciale fase, waardoor we deze beslissing nu moeten nemen. Indien wij als college van B en W er toch voor hadden gekozen De Zindering door te zetten, was het met het huidige financiële beeld noodzakelijk geweest verder te bezuinigen op de basisvoorzieningen voor inwoners én onze dienstverlening’, aldus wethouder Van Steen.

Minder inkomsten vanuit het Rijk, terwijl de kosten stijgen

Wethouders Bogers zegt het volgende over de oorzaak van bezuinigingen: ‘Het Rijk gaat vanaf 2026 structureel stevig korten op budgetten voor gemeenten. Onze gemeente is voor 70% van de inkomsten afhankelijk van het Rijk. Bij het opstellen van de begroting voor 2024 was al een tekort voorzien voor de komende jaren. Toen was er het vertrouwen dat het Rijk aanvullende middelen beschikbaar zou stellen, we hebben namelijk meer taken opgelegd gekregen vanuit het Rijk.

Door vorming van het nieuwe kabinet, hebben we lang moeten wachten op duidelijkheid. Inmiddels is die duidelijkheid er nu deels. Uit de voorjaarsnota van het Rijk blijkt dat er op dit moment geen aanvullende middelen komen vanuit het Rijk, maar dat er juist extra korting komt op de budgetten. Dit komt onverwacht. Bovendien werd recent duidelijk dat de uitgaven voor wettelijke taken verder stijgen dan voorzien. Dit alles heeft tot gevolg dat onze financiële situatie vanaf 2026 zorgen baart, net als bij vele andere gemeenten’.

Toekomstplannen beoogde gebruikers

De gemeenteraad, het bestuur van de exploitatiestichting, de beoogd toekomstige gebruikers, betrokken medewerkers en partijen én omwonenden zijn eerder deze week geïnformeerd over dit besluit. ‘Het stoppen met De Zindering is een harde klap. Ook beïnvloedt dit besluit de toekomstplannen van de beoogde gebruikers, dat beseffen wij maar al te goed. Als college van B en W zijn we uiteraard bereid hierover met hen in gesprek te gaan’, zegt wethouder Kuijpers afsluitend.

Over wat er gaat gebeuren met CultuurCentrum De Schroef, is nu nog niets te zeggen. Dit wordt nog met de gemeenteraad besproken. Er is behoefte aan een plek in Zundert waar inwoners, verenigingen, cultuur en gemeente elkaar ontmoeten in een fijne dynamiek. Die behoefte blijft nu open.