(Bron/foto: Zundert Breed)
Zorgen voor een andere persoon die chronisch ziek is, gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Niet iets waar de meeste kinderen en jongeren dagelijks mee bezig zijn, maar ze zijn er wel degelijk. Denk bijvoorbeeld aan het zorgen voor een oma met dementie of een broer met autisme. Iemand in de leeftijd van 4 tot 24 die zorgt voor een ander, noemen we een jonge mantelzorger.
Tegen welke problemen kunnen jonge mantelzorgers aanlopen?
Mantelzorg legt best een groot beslag op de tijd van iemand. Voor iedereen, maar voor kinderen en jongeren die de wereld en zichzelf volop aan het ontdekken zijn, is de impact veelal nog groter. Misschien blijft er geen tijd over voor een sociaal leven of sport. Of beperken de zorg voor en zorgen over de ander hem of haar om de eigen dromen na te jagen. De verantwoordelijkheid naar de ander toe is vaak erg groot.
In het dagelijks leven kunnen problemen die jonge mantelzorgers ervaren op verschillende manieren tot uiting komen. Zo kan iemand in de klas heel stil zijn of juist de grootste clown uithangen. Zeker in de pubertijd wil je erbij horen en niet anders zijn dan anderen. Daarom praten jonge mantelzorgers ook niet altijd open en eerlijk over hun situatie. Ook kan het zijn dat ze niet thuis af willen spreken omdat ze zich schamen.
Hoe ga je het gesprek aan?
Als je het idee hebt dat iemand die je kent een jonge mantelzorger is, vraag er dan eens naar. Wees in eerste instantie vooral een luisterend oor. Met een grapje noemen we dit ‘laat OMA (Oordelen, Meningen en Advies) thuis’. Ben er gewoon voor diegene, zonder meteen oplossingen te geven.
Als iemand begint over de mantelzorg die hij of zij biedt, vraag dan terloops of het allemaal te doen is. Als de jonge mantelzorger aangeeft dat het eigenlijk te veel wordt, adviseer hem of haar dan om er met iemand over te praten die hij of zij vertrouwt. Bijvoorbeeld de mentor of huisarts.
Mantelzorgondersteuning
Als de vraag om hulp van de jonge mantelzorger blijft bestaan, dan kan de stap daarna zijn om contact op te nemen met mantelzorgondersteuning van Surplus binnen de gemeente Zundert.
Surplus Mantelzorgondersteuning kijkt samen met de jonge mantelzorger wat er rondom de mantelzorg anders ingericht kan worden, zodat de dag weer wat lichter wordt. Er wordt samen gekeken naar waar de problemen liggen en welke andere personen en organisaties betrokken kunnen worden zodat de zware taak verdeeld wordt. Zo werken we ernaartoe dat de jonge mantelzorger weer gewoon even onbezorgd kan zijn zoals zijn of haar leeftijdsgenoten. En ruimte en tijd voor zichzelf heeft.
Als je een jonge mantelzorger in Zundert wil doorverwijzen naar mantelzorgondersteuning, kun je de volgende contactgegevens doorgeven:
Petra van Aert, mantelzorgondersteuner Surplus
06-39003551
Week van de jonge mantelzorger
Van 1 tot en met 7 juni 2023 is de week van de jonge mantelzorgers. We proberen in deze week de (h)erkenning te krijgen voor de jonge mantelzorgers.
Er zijn dan verschillende activiteiten gericht op deze doelgroep. Meer informatie volgt op onze website: http://mantelzorg-zundert.nl/mantelzo…/jonge-mantelzorger/
Ook kunnen jonge mantelzorgers meer informatie vinden op: