Foto: John Curfs en Fons van Kuijck zijn trots op RICH.
(Bron: internetbode – Foto:Tess Mutsters)
In het weekend van 4, 5 en 6 november vindt Rijsbergen In Close Harmony plaats. Dit tweejaarlijkse muziekevenement vormt een combinatie van muziek, zang, dans en beeld. In aanloop naar deze show spreken we verschillende mensen van achter de schermen. In deze editie Fons van Kuijck en John Curfs.
Fons van Kuijck zit in het bestuur van RICH. Als een van de organisatoren en projectleider is hij de persoon die ervoor moet zorgen dat alles goed en soepel verloopt. “RICH is in 2011 geboren,” vertelt hij. “Dat was met het 90-jarig bestaan van St. Cecilia. Sinds 2013 doen we shows.”
Moderne filmmuziek
RICH begon vanuit harmonie St. Cecilia, zo is ook dirigent John Curfs bij het verhaal betrokken geraakt. “We hebben John ooit als dirigent aangenomen omdat hij niet de klassieke kant op wilde met de muziek. Hij ging juist voor de moderne,” vertelt Van Kuijck. Curfs: “We spelen enkel lichte muziek, dat betekent dat we eigenlijk alle vormen muziek, behalve klassiek spelen.” Volgens Curfs denken veel mensen dat dat makkelijker is, maar juist het tegenovergestelde is waar. “Lichte muziek is juist veel moeilijker, omdat er veel meer aspecten zijn waar de muzikanten rekening mee moeten houden.” Iedere uitvoering heeft RICH een thema, dit jaar is dat filmmuziek. “RICH is een bijzondere samenwerking tussen orkest, zang en dans. Om popnummers die uit films komen of daar bijvoorbeeld opnieuw bekend door zijn geworden, hebben we een show heen gebouwd. Dan moet je denken aan nummers zoals Another Brick in the Wall, of Kiss from a Rose, maar we spelen bijvoorbeeld ook E.T. Dit is echt een feest ter herkenning,” vertelt Curfs.
2100 bezoekers
Dit jaar heeft de organisatie flink uitgepakt en wordt er een extra grote voorstelling georganiseerd. Drie dagen achter elkaar is er een voorstelling in de sporthal te vinden. “Alles is groter,” vertelt Van Kuijck daarover. “Dat gaat van de aankleding, tot het aantal bezoekers en het budget. We rekenen nu op een totaal aantal bezoekers van 2.100.” Voor iedereen die de show dus wil zien, is er een plekje en volgens zowel Van Kuijck als Curfs is dit zeker een show die je moet bekijken. Kaarten zijn te bestellen via de website. Zonder al te veel van de op handen zijnde show weg te geven, vertellen Van Kuijck en Curfs enthousiast en toch ook trots over het evenement. Van Kuijck: “Het is een show waarbij alles in beeld is. Normaal zit het orkest een beetje weggestopt, maar dat is hier niet het geval, alles werkt met elkaar samen.” Curfs vult aan: “Het is een groot muzikaal spektakel.”
Comfort zone
Wat de twee mannen dan zo drijft om zich zo in te zetten voor zo’n evenement? “Als je muziek speelt, dan wil je dat voor een publiek spelen,” vertelt Curfs, die erg geniet van het dirigeren. “Het leukste vind ik om mensen te motiveren om veel meer uit zichzelf te halen. Zo zetten we iets weg dat je niet zomaar even doet.” Momenteel wordt twee keer in de week geoefend door St. Cecilia. Van Kuijck speelt trompet bij de vereniging en is hier dan ook altijd bij aanwezig. “Het mooie is dat je soms uit je comfortzone moet stappen. Dat is soms spannend, maar ook heel gaaf. Als organisator werk ik daarbij met een hele hoop mensen, ook van buiten de vereniging. Samen werk je aan een project en als zo’n project dan slaagt, dan is de voldoening echt geweldig.”