(Bron: Internetbode / Foto’s : Nicky van Veen)

Door: Charles Luijten.
Hoofdprijswinnaars Kate (links) en Vajen, geflankeerd door Conny Senders en Marian Frijters. (Foto: Nicky van Veen)

Eindelijk was het zover en kon dinsdag in de Sint Bavoschool de grote prijsuitreiking van de kleurplatenwedstrijd voor basisscholieren plaatsvinden. Een mooie dag voor hoofdwinnaars Vajen Peet, Kate van den Bemd en Nomi van Kuijck, al moest laatstgenoemde niet veel later helaas ziek naar huis.

Gelukkig konden konden ze nog wel op de foto met hun mooie nieuwe rode Rijsbergen-Mijn-Dorpje T-shirt en hun andere prijzen. De drie leerlingen krijgen binnenkort ook een uitnodiging om aanwezig te zijn bij het verlichten van de kerstboom die de Dorpsraad Rijsbergen het dorp aanbiedt en die op het Lindekensplein zal komen te staan om licht te brengen in de donkere dagen van de december. Door de aangescherpte Covid-regels was het dinsdag niet mogelijk om ouders uit te nodigen en moest burgemeester Joyce Vermue helaas verstek laten gaan

Betrekken

Het maakte er het succes van de kleurplatenwedstrijd niet minder om. Een initiatief van de Dorpsraad Rijsbergen die het een goed idee vond om de jongste generatie op de een of andere manier wat meer te betrekken bij het dorp. Zij besloot een kleurplatenwedstrijd op te zetten voor de Rijsbergse jeugd die zowel in eigen dorp als daarbuiten de basisschool bezoekt en de prijsuitreiking door de burgemeester te laten doen. De uitvoering werd in handen gegeven van Marian Frijters en Nicky van Veen, beiden deel uitmakend van de Dorpsraad Rijsbergen.

Jury

De kleurplaten, waarop het oude gemeentehuis met op de achtergrond de kerktoren was uitgebeeld, werd kort voor aanvang van de herfstvakantie aan zo’n 400 kinderen uitgedeeld en diende vóór 5 oktober te worden ingeleverd. Een jury bestaande uit enkele volwassen dorpsgenoten koos de mooist gekleurde prenten uit. Bekendmaking van de winnaars en uitreiking van de prijzen gebeurde, nadat dit eerder werd uitgesteld vanwege het coronavirus, afgelopen dinsdag.

Verhinderd

In totaal werden er, lopend van klas naar klas, dertien prijzen uitgedeeld. Zo was er een prijs was voor de leerling van elke groep afzonderlijk die het best uit de bus was gekomen. Daarnaast een hoofdprijs voor de mooiste kleurplaat van respectievelijk de groepen 1 tot en met 3, de groepen 4 tot en met 6 en de groepen 7 en 8. De burgemeester had op het verzoek van de Dorpsraad Rijsbergen om de prijzen uit te reiken positief gereageerd. Zij bleek achteraf verhinderd, zodat Marian Frijters, voorzitter van de Dorpsraad Rijsbergen, de taak daartoe overnam.