Bijschrift foto: De Sint Bavokerk heeft een divers aantal gekleurde ramen in glas en lood. 

(Bron/foto: Dorpsgidsen collectief Rijsbergen – Charles Luijten)

De deuren van de Rijsbergse Sint Bavokerk staan Tweede Pinksterdag voor iedereen wagenwijd open.

Het bisdom Breda heeft te elfder ure besloten de voor Tweede Pinksterdag 6 juni geplande actie Open Kerkendag in de provincies Brabant en Zeeland wegens bijzondere omstandigheden af te blazen. De voorbereiding daarop was in Rijsbergen echter al zo ver gevorderd dat het kernparochiebestuur de deuren van haar fraaie Sint Bavokerk op Tweede Pinksterdag voor iedereen van 12.30 tot 17.00 uur wagenwijd openzet. Van kunst, cultuur en religie proeven. U bent dan ook van harte welkom.

Actie

Mocht u interesse hebben in de rijke geschiedenis van het monumentale kerkgebouw dan kunt u deelnemen aan de rondleiding die Piet Utens en Ad de Klerk verzorgen. Deze zijn : 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Hun verhaal begint bij de bouw van de kerk in 1917 waaraan Belgische Vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog meewerkten. Er is die middag tevens een fototentoonstelling met betrekking tot kerkelijke gebeurtenissen van Charles Luijten. Nog geen plannen voor Tweede Pinksterdag? U weet waar u terecht kunt.

Parochiefeesten Sint Bavo

De Rijsbergse parochiegemeenschap Sint Bavo vierde een niet weg te denken feest in 2008 en 2018. De eerste betrof . ‘ 850 jaar parochie Sint Bavo’ het tweede de viering van het honderd jarig bestaan van haar huidige kerk. De feestelijke activiteiten waaronder de openluchtspelen ‘Tussen zon ’s op- en ondergang’ en ‘Als het haantje op de toren eens kon praten’ opgevoerd in de fraaie grote tuin van de pastorie staan bij velen nog altijd op het netvlies. Feest was er ook vorige week zondag 15 mei. Bij elkaar deden twee-en-twintig kinderen hun Eerste Heilige Communie. Bijna een volle kerk wat bezoek aangaat. Er werd bij binnenkomst toen een telling gehouden die het getal zes -honderd en drie vermeldde. Zou bijzonder aardig zijn als zich daarvan Tweede Pinksterdag een herhaling voor mocht doen.