(Bron/foto’s : Museum de Weeghreyse)

In Cultuurhistorisch Museum de Weeghreyse wordt op zaterdag 9 juli om 14.00 de expositie ‘Vincent van Goghs herinneringen aan zijn jongensjaren’ geopend door wethouderJudith Kuijpers. Een schelleboom van harmonie Nut en Vermaak uit Zundert, Vincent moet hebben gezien, zal op een ludieke en muzikale manier naar het museum worden gebracht.

Vaak denkt men: in Zundert is Vincent alleen maar geboren… Toch heeft Zundert mogelijk een grotere invloed op hem gehad, dan tot nu toe werd aangenomen. Vijf jaar geleden zag de samensteller van de expositie, Marleen van Aert-Francken, ‘toevallig’ een aantal overeenkomsten tussen hoe het er in Zundert uit zag en wat hij later heeft vastgelegd in zijn brieven, tekeningen en schilderijen. Het leek wel of hij met Zundert in zijn achterhoofd heeft geschilderd.

Waren de fouten toch niet zo fout?

Toen Marleen meer onderzoek ging doen, kwam ze er achter dat Vincent soms ‘aanpassingen’ deed waardoor het onderwerp meer op Zundert ging lijken, dan op datgene wat hij in werkelijkheid zag. Waren de ‘fouten’ in zijn schilderijen misschien niet zo ‘fout’ wanneer je ze op de juiste plek zou zetten?

Voor de expositie zijn gebouwen, landschapselementen maar ook sociale ontwikkelingen onderzocht. Welke Zundertse gebouwen zijn te herkennen in zijn latere werk? Hoe verliep de armoedebestrijding in die periode en kun je dat terugzien in zijn werk? Wat was zijn connectie met de Zundertse Zouaven? En hoe zat het ook alweer met de Zundertse tekeningen?

Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door Stichting PRET (Platform Recreatie en Toerisme) Zundert en de gemeente Zundert.

Museum de Weeghreyse in Zundert is elke zondagmiddag open van 14-17u en op afspraak voor groepen.
Museum de Weeghreyse Markt 23 Zundert  www.deweeghreyse.nl