(Bron: internetbode – Foto’s : Addo Sprangers)
Door: Addo Sprangers

Een drukte van belang op de Markt in Zundert deze woensdagmiddag. Een vijftigtal kinderen hield er op geheel eigenwijze een boerenprotest om aandacht te vragen voor de positie van de boeren in de gemeente Zundert.

De boeren maken zich zoals bekend ernstig zorgen over de drastische maatregelen die de overheid wil nemen om het zogeheten stikstofprobleem in Nederland op te lossen. Maatregelen met mogelijk rampzalige gevolgen voor de agrarische sector. Het leidde overal in het land tot protestacties. Dat is ook kinderen van de boeren uiteraard niet ontgaan. In Achtmaal kwam een aantal van hen kwam op het idee om zelf ook maar een actie op touw te zetten. Aldus geschiedde. Begeleid door ouders verzamelden zich woensdagmiddag op het Nassauplein in Zundert tientallen kinderen die, veelal gezeten op speelgoedtractoren en begeleid door een echte politiewagen, koers zetten naar de Markt in Zundert waar zij werden ontvangen door burgemeester Joyce Vermue.

Toekomst

Laatstgenoemde gaf na een kort welkomstwoord de microfoon door aan de jonge boerenzoon Jesse die voor de verzamelde menigte meteen het doel van de protestactie uiteenzette. “Wij willen u vragen of u ons wilt helpen, zodat wij straks nog boer kunnen worden,” zo sprak hij de burgemeester rechtstreeks toe. “Het is erg jammer dat de boeren nu overal de schuld van krijgen. De boeren zorgen toch ook voor mooie dingen. En voor lekkere dingen. Zoals koeien in de wei die zorgen voor onze melk, kaas en ijsjes. De aardbeien op onze boterham. De aardappels, groente en vlees op ons bord. Er worden heel veel strenge regels gemaakt. En daardoor weten wij niet of wij straks nog wel boer kunnen zijn. Net zoiets als onze papa en mama en opa en oma. Dat is iets wat wij wel heel graag willen. Wilt u aan de mensen in Den Bosch en Den Haag vragen of ze ook aan ons willen denken. Dat wij een toekomst als boer in Nederland kunnen hebben?”

Speelplaats

Burgemeester Joyce Vermue, die van de jeugdige initiatiefnemers een mandje met lekkers van de boerderij in ontvangst mocht nemen, beloofde meteen om zich samen met de wethouders van het Zundertse college in Den Bosch en in Den Haag sterk te maken voor de belangen van de boeren uit de gemeente Zundert. “Dit is een belangrijk verhaal. Het gaat over de toekomst van de boeren en over het eten op ons bord. Zelf ga ik altijd graag op de fiets langs de boerderijen om daar verse producten te kopen. Jullie horen nog van ons.” Haar woorden leverden en daverend applaus op. Voor de jonge boerenkinderen, die zich tot dat moment voorbeeldig en gedisciplineerd hadden gedragen, meteen ook het sein om de Markt even als grote speelplaats te gebruiken.

Eigen idee

Angeline Hagenaar, de moeder van Jesse, toonde zich blij met het initiatief van de kinderen. “We hebben zelf een melkveebedrijf. Het idee is volledig zelf van de kinderen afkomstig. Ze wilden zich laten horen en hebben ook alle protestborden zelf gemaakt. Aanvankelijk was het plan om een rondje door Achtmaal te rijden. Het is uiteindelijk een ritje naar de burgemeester geworden. We zijn maandag begonnen met acht kinderen, daarna werden het er vijftien en vervolgens bleef het aantal maar groeien, onder meer via de WhatsApp-groepjes van de verschillende schoolklassen. Het merendeel van de kinderen komt uit Achtmaal, maar uiteindelijk doen er kinderen mee uit alle kerkdorpen. Heel mooi dat er zo’n grote opkomst is, en dat in zo’n korte tijd.”