(Bron/foto: Politie Basisteam Weerijs)

Verdachte situatie

Een paar dagen geleden ging de 112 telefoon: “Wat is de locatie van het noodgeval?” vraag ik. “Nou, dit is niet echt een noodgeval, maar wel een verdachte situatie” zegt de melder. Het is altijd belangrijk om alert te zijn op verdachte situaties en al helemaal in deze tijd van donkere dagen. Je mag in het geval van een verdachte situatie dus ook altijd 112 bellen. Als wij inschatten dat het geen spoed is, verbinden wij je vanzelf door naar 0900-8844.

“Wat vindt u verdacht meneer?” vraag ik de melder. “Er lopen hier twee mannen door de wijk en zij kijken naar binnen bij verschillende huizen. Soms maken ze ook foto’s en dat vind ik nogal raar.” Ik ben het met de melder eens en heb meteen het vermoeden dat deze mannen wel eens op voorverkenning uit kunnen zijn. Ik stel nog wat meer vragen en besluit dat het verdacht genoeg is om eens een kijkje te gaan nemen.

De agenten op straat worden aangestuurd om de twee mannen te controleren. Het is donker en de mannen lopen rond in de wijk, dus het is nog een uitdaging om ze te vinden. Maar omdat de melder een duidelijk signalement heeft gegeven, treffen we de mannen al snel aan. Onze collega’s controleren de gegevens en verhalen van de mannen. Komen ze voor in onze systemen als inbrekers?”Hebben ze andere strafbare feiten op hun naam staan? Wat zijn ze hier aan het doen? Allemaal vragen waar we graag het antwoord op hebben.

Op de meldkamer krijgen we terugkoppeling van de agenten op straat. Het zijn inderdaad twee personen met wat inbraken op hun naam, maar op dit moment hebben ze geen inbraakgereedschappen óf reeds gestolen spullen bij zich. Dat maakt het lastig. Ze zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen en hebben eerdere straffen uitgezeten. We kunnen in deze situatie een inbraak of poging daartoe niet hard maken. Voor nu worden ze daarom weggestuurd en de controle wordt vastgelegd in het systeem. We rijden die avond nog wat extra rondjes in de wijk, maar treffen niets meer aan.

Wat zou jij doen in deze situatie als jij agent op straat was (rekening houdend met de wet- en regelgeving van Nederland)?

#OCZWB#verdachtesituatie#alert#watzoujijdoen