(Bron/foto: Rucphenrtv.nl – 106.4 FM in de ether/Ziggo op het TV kanaal 45)

De provincie voorziet álle lichtmasten langs provinciale wegen van LED verlichting. Dat bespaart tot wel 90% energie, is efficiënter en veiliger voor het verkeer. In december start de vervanging van de armaturen. In totaal staan er zo’n 9.600 lichtmasten langs de provinciale wegen in Brabant. Tijdens standaard onderhoudswerkzaamheden in de afgelopen jaren zijn al zo’n 2.500 armaturen vervangen.

Het gaat specifiek over het vervangen van de armaturen. Daarmee wordt de draagconstructie bedoeld waar de lamp in zit. De mast zelf wordt niet vervangen. Een LED-armatuur verbruikt tot wel 90% minder energie dan een standaardexemplaar. Dat betekent een besparing van zo’n € 350.000 per jaar op de energiekosten. Bij LED is de vervanging maar eens in de 25 jaar nodig.

De nieuwe armaturen zijn uitgerust met slimme software, waardoor de provincie op afstand instellingen kan wijzigen en weet wanneer onderhoud nodig is. Door één slimme investering wordt veel energie bespaard, is er minder verkeeroverlast, werkt men efficiënter en worden kosten bespaard. De provincie Noord-Brabant werd voor de 5e keer gekozen tot ‘Meest Duurzame Publieke Aanbesteder van Nederland