(Bron/foto: Gemeente Zundert – Mencia Sandrode)

De leerlingen van Mavo drie zijn de afgelopen weken druk bezig geweest met hun project “De Groene Wijk”.
In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met zware buien, langdurige droogte en extreme hitte. Daarom moeten we ons voorbereiden op de gevolgen van extreem weer en anders gaan bouwen.
In groepjes hebben ze zich gebogen over dat vraagstuk: wat is nu groen en duurzaam bouwen, welke materialen zijn daarvoor geschikt, wat betekent dat voor de toekomst en kunnen bouwmaterialen gerecycled worden? Maar ook wat betekent dit voor mijn eigen leefomgeving en hoe zie ik dat terug in de wijk. Zijn er genoeg groen en speelmogelijkheden en welk groen is hiervoor geschikt?
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een wijk geen last heeft van wateroverlast of droogte.
Mooie vraagstukken maar wat was nu de opdracht?

De leerlingen zijn in groepjes aan de slag gegaan om een duurzaam huis (gedeelte van een huis) te bouwen in een groene omgeving. Elke groep heeft een “box” gemaakt waarin het eindproduct werd tentoongesteld.
De box is de etalage waarin ze laten zien hoe een duurzaam huis in een duurzame/groene wijk eruit zou kunnen zien. Belangrijk was om out of the box te denken, niets was te gek.

De opdracht is uitgevoerd in samenwerking met Curio groen en dier, About Plants Zundert, de BouwSchool Breda, ’t Zoet in Breda en de Gemeente Zundert. Leerlingen zijn op excursie geweest en hebben mede daardoor ideeën kunnen opdoen voor hun eigen box.

Als kers op de taart mochten de groepjes hun box presenteren in de raadzaal van het gemeentehuis in Zundert.
Ouders en collega’s en de samenwerkende partijen konden komen kijken naar het eindresultaat.
Ook hadden de groepjes een filmpje gemaakt waarin zij hun project konden presenteren en hun keuze van materialen en groen toelichten. De jury heeft alles goed bekeken en daarbij ook kritische vragen gesteld en na lang beraad een winnaar aangewezen.
Kimberly, Tycho, Eline en Eva hadden de meest creatieve, innovatieve en groene box. Na de prijsuitreiking zal de box een mooi plekje krijgen in het gemeentehuis van Zundert.

Met dank aan iedereen die dit project tot een succes hebben gemaakt!