(Bron/foto: Politie Basis Team Weerijs)

Fijne jaarwisseling en een gelukkig nieuwjaar, dat is wat we allemaal zeggen, maar voor dieren is deze dag allesbehalve een pretje. Rond de jaarwisseling is het altijd een hele drukke periode op de meldkamer, ook krijgen we rond deze periode veel meldingen binnen die te maken hebben met vuurwerk en dieren.

Het is belangrijk dat iedereen rekening houdt met elkaar en met dieren. Steek geen vuurwerk af in de buurt van een weiland waar paarden of koeien staan en steek geen vuurwerk af in smalle straatjes waar huizen dicht op elkaar staan. Kom je iemand tegen die de hond aan het uitlaten is? Stop even met afsteken en wacht tot de hond de hoek om is. Durf je vrienden hier ook op aan te spreken.

Mocht jij nou last hebben van het vuurwerk, weet dan wanneer je 112 of 0900-8844 belt om jouw melding door te geven. Je belt 112 als er vernielingen door vuurwerk worden aangericht of als iemand bewust vuurwerk in de richting van dieren of mensen gooit. Heb je overlast door vuurwerk, buiten de toegestane tijden, bel dan 0900-8844.

Is niet duidelijk waar het vuurwerk is afgestoken? Of is dit langer geleden? Meld de overlast dan niet bij de politie maar bij de gemeente. Contactgegevens staan op overheid.nl.

Tips

– Zorg ervoor dat je zelf niet schrikt of boos wordt, negeer het vuurwerk. Zo laat je zien dat je huisdier niet bang hoeft te zijn.

– Hou vast aan dagelijkse routine rondom de jaarwisseling

– Controleer de tuin achteraf op restanten vuurwerk.

– Laat je hond ruim op voorhand uit en vergeet de riem niet om te doen, als de hond schrikt zal hij namelijk wegrennen

– Doe de gordijnen of rolluiken dicht, zet tv of muziek aan voor afleiding, doe het licht aan zodat lichtflitsen niet meteen opvallen.

– Geef je huisdier een mogelijkheid zich te verstoppen

#OCZWB#rekeninghoudenmetelkaar#happynewyear