(Bron/foto: Politie Basisteam Weerijs)

Afgelopen maandag werd een bejaarde vrouw uit Zundert het slachtoffer van oplichting. Door een zogenaamde bankmedewerker werd op geraffineerde wijze het vertrouwen van de vrouw gewonnen. Terwijl de vrouw telefonisch aan de praat werd gehouden door deze bankmedewerker, kwam een andere bankmedewerker aan huis langs om haar bankpassen en sieraden op te halen.

Kort nadat de bankmedewerker was vertrokken met de bankpassen en sieraden, kreeg de vrouw argwaan en begon zij te beseffen dat zij het slachtoffer was geworden van een zogenaamde bankhelpdeskfraude. De bankpassen van de vrouw werden direct geblokkeerd, waardoor vermoedelijk is voorkomen dat er geld werd opgenomen vanaf haar bankrekening. Door de politie werd een aangifte opgenomen van de vrouw en er werden camerabeelden veiliggesteld waarop een verdachte zichtbaar was.

Gisterenmiddag werd op de Molenstraat in Zundert, een 15-jarige inwoner aangehouden op verdenking van oplichting, nadat hij door oplettende politieagenten werd herkend als zijnde de verdachte die op de betreffende camerabeelden zichtbaar was. De verdachte werd overgebracht naar het cellencomplex in Breda en aldaar ingesloten. In zijn ouderlijke woning vond vervolgens een doorzoeking plaats, echter werden de weggenomen bankpassen en sieraden hierbij helaas niet meer aangetroffen. De recherche onderzoekt deze zaak.

OPROEP

Het frustreert ons enorm dat er nog te vaak mensen het slachtoffer worden van bankhelpdeskfraude. De afgelopen twee weken werd er alleen al in Zundert vier(!) maal aangifte gedaan van oplichting door bankhelpdeskfraude, dan wel pogingen daartoe.

De personen die betrokken zijn bij deze vorm van criminaliteit, hebben het veelal gemunt op oudere en kwetsbare personen. Wij roepen iedereen op om oudere en kwetsbare personen in hun omgeving, herhaaldelijk te blijven waarschuwen voor deze laffe criminelen! Het is daarbij van belang om te benadrukken dat een bankmedewerker NOOIT vraagt naar pincodes van bankpassen en/of creditcards én dat een bankmedewerker NOOIT aan huis komt voor het ophalen van (doorgeknipte) bankpassen, creditcards, sieraden en/of andere waardevolle zaken.

Mitchel – wijkagent Zundert