(Bron/foto: Rucphenrtv.nl – 106.4 FM in de ether/Ziggo op het TV kanaal 45)
Door Mans de Jong

Spreeuwen en spotvogels zijn de grootste imitators qua vogels in ons land. Menigeen wordt door hun nabootsen van andere vogelgeluiden op het verkeerde been gezet. De afgelopen 25 jaar is het aantal spreeuwen sterk afgenomen. Voorheen klonken ’s morgens vroeg al knallen om spreeuwen te verjagen uit de aardbeienvelden. Dit geluid is verstomd. Het meeste voedsel zoeken de spreeuwen in graslanden.

Graslanden die al ruim 75 jaar besproeid worden met mest en gif. Er is nog nauwelijks plaats voor spreeuwen onder dakpannen, daar zitten mensen niet op te wachten. Ze worden vaak verweten dat ze poepen, alsof wij dat niet doen. Wat een heleboel mensen wel waarderen is wanneer ze in grote wolken machtige figuren aan de lucht vertonen, en dit zonder tegen elkaar te vliegen.

Kijk naar de talenten en schoonheid van de spreeuwen. Om een vrouwtje te bekoren, klappert hij breed met zijn vleugels en zingt met volle overgave. In het broedseizoen glanst het verenpak als paarlemoer. Mooi zijn hun botergele bek en rode pootjes. Als er jongen zijn gaan ze richting graslanden om emelten en regenwormen voor hen te halen. Deze mooie vogel hoort blijvend in onze leefomgeving thuis.