(Bron/foto: Parochie Christus Koning Zundert)

Stokperdje en Levenslust gaan niet naar de kerk in Klein Zundert

Het proces om tot herbestemming van onze kerken te komen is in 2022 gestart.
Na corona kwamen veel kerkbezoekers niet terug, ook in Zundert zette de ontkerkelijking zich duidelijk door. Ook het aantal voorgangers wordt steeds kleiner door pensionering en er komen bijna geen nieuwe voorgangers meer bij . Daarom heeft het bestuur het besluit moeten nemen om vier kerken te gaan sluiten in de naaste toekomst.

Herbestemming van een kerk is een complex proces dat veel tijd vraagt. Kerken zijn nu eenmaal gebouwd om kerk te zijn. Daarom is besloten de herbestemming van de vier kerken als één project aan te pakken. Met deze aanpak willen en kunnen we ook regie houden over het geheel van de herbestemming. We willen trots kunnen zijn op de uiteindelijke herbestemming. Hiervoor is een projectteam gevormd dat bestaat uit vertegenwoordigers van het bestuur, het Bisdom en adviseur MaasJacobs,

In het najaar van 2023 hebben we participatiebijeenkomsten per dorpskern gehad. De gemeente heeft op voorhand al aangegeven dat herbestemming via een maatschappelijk functie niet mogelijk was vanuit de gemeente omdat er in drie van vier kernen goede gemeenschapshuizen zijn.

Enige mogelijkheid was het verzoek om na te gaan of Stokperdje en Levenslust samen in kerk van Klein Zundert gehuisvest zouden kunnen worden. Voorwaarde was een budgetneutrale invulling en de gemeente wilde geen eigenaar worden van de kerk.

Er is een werkgroep gekomen met daarin vertegenwoordigers van de gemeente, Stokperdje, Levenslust en het projectteam herbestemming. Al snel was duidelijk dat Stokperdje en Levenslust het lastig vonden om met de diverse leeftijdsgroepen één gebouw te delen. Ook de teruggang in het aantal beschikbare m2 vond men vervelend en lastig op te lossen. Op aandringen van de gemeente is de verkenning toch verder gegaan. Een architect heeft in samenspraak met Stokperdje en Levenslust een ontwerp met indeling gemaakt. Met dat uitgangspunt zijn de bouw- en inrichtingskosten in beeld gebracht. Hieruit bleek dat de kosten om te renoveren en te verduurzamen zodanig hoog waren dat de geëiste budgetneutrale uitwerking moeilijk bereikbaar was. Mede door deze hoge kosten namen Stokperdje en Levenslust gedurende het proces ook steeds meer afstand van het idee.

Daarom heeft het college van B&W in januari 2025 besloten dat herhuisvesting van Stokperdje en Levenslust in de kerk van Klein Zundert geen optie is.

Het gaat dus niet door. Jammer van een jaar inzet van de werkgroep die daarmee bezig is geweest, jammer ook van de kosten die MaasJacobs en de parochie hebben moeten maken. Jammer ook omdat dit feitelijk de enige mogelijkheid was voor de gemeente Zundert om een maatschappelijke bestemming in een kerk financieel te ondersteunen.

Het projectteam gaat op zoek naar nieuwe alternatieven.
We staan voor elke optie open. Belangrijk criteria is dat de nieuwe eigenaar in staat moet zijn de kerk financieel duurzaam te exploiteren. Dus voor een langere periode financieel in staat is het gebouw goed te gebruiken en te onderhouden en groot onderhoud aan dit rijksmonument tijdig kan uitvoeren! De bestemming moet acceptabel zijn voor bestuur en Bisdom en van meerwaarde zijn voor de dorpskern.

Onze parochianen hebben de afgelopen ruim 100 jaar de instandhouding van de kerk mogelijk gemaakt met hun financiële bijdragen. Zij mogen ook verwachten van het parochiebestuur dat zij de kerk voor een optimale waarde verkoopt om met deze middelen de parochie Christus Koning voort te laten bestaan in de toekomst.

Alternatieven en nieuwe ideeën kunnen ingediend worden bij het projectteam via herbestemmingchristuskoningzundert.nl tot eind maart 2025

Foto Parochie Christus Koning