(Bron/foto’s: Zundert Breed)

“Fotoclub Zundert” bestaat 40 jaar, is geopend.

Wethouder Judith Kuijpers heeft in het Museum de Weeghreyse de expositie geopend in het bijzijn van veel leden van de fotoclub Zundert. Oud voorzitter Cor van Dongen is trots dat hij deel uit mag maken van een mooie club mensen. Voorzitter Erwin Goossens was vanwege andere verplichtingen helaas verhinderd.

De club viert dit jubileum met een grootse expositie, met als thema “Een petretje wèrt”, en nodigen U graag daarvoor uit.

“Een petretje wèrt”, Brabants dialect voor een prentje, oftewel een foto waard.

Wanneer is iets een foto waard ? Hoe maak je een goeie foto ? Wanneer is je foto een goeie foto ?

Natuurlijk is het voor iedereen te zien of een foto scherp is, maar maakt dat een foto “goed” ?

Regel van derden, rechte horizon, allemaal basisregeltjes waar iedere fotograaf mee te maken heeft. Maakt het opvolgen van regels een foto “goed” ?

Is een goeie foto gebonden aan dure apparatuur ? Kun je met je telefoon niet net zulke mooie foto’s maken als met een camera ? Analoog, of digitaal met een spiegelreflex of systeem camera ? Allemaal vragen waarop geen eenduidig antwoord is.

Fotografie is een vorm van kunst en kunst is vaak grotendeels gebonden aan een persoonlijke voorkeur. Iedere fotograaf heeft zijn eigen voorkeur voor een bepaald genre foto’s, een eigen manier van kijken, een eigen manier van werken met beeld en licht. Dat is ook waar Fotoclub Zundert voor staat, diversiteit in genres. Natuur, dieren, portretten, straatbeelden, nacht, beweging, architectuur, etc. Juist door deze diversiteit worden de leden met regelmaat uit hun comfortzone gehaald en geprikkeld om, voor hun, nieuwe genres te verkennen. Dat alles willen de leden graag aan U tonen door middel van deze jubileum expositie.

Ook laten zij zien met welke foto zij ooit begonnen zijn in hun jeugd, naast een foto waar ze nu staan in de fotografie. Hoe ontzettend leuk is dat om die groei te zien ?

Een aantal van onze (oud) leden zijn ook ooit begonnen als amateur met “kiekjes” en zijn inmiddels uitgegroeid tot beroepsfotografen. Amateur of beroeps, alle leden delen hun gezamenlijke passie, ongeacht niveau, interesse of genre.

U kunt kijken en genieten van alle foto’s en daarmee zelf beslissen wat U een mooie foto vindt. Er zal ook iemand van Fotoclub Zundert aanwezig zijn om U te woord te staan, Uw vragen te beantwoorden of om samen eens te sparren over de verschillende tentoongestelde foto’s. Daarnaast is er ook doorlopend een uitgebreide PowerPointpresentatie te zien met nog veel meer beeldmateriaal. U kunt die op Uw gemak bekijken onder het genot van een kopje koffie of thee.

Naast een ruim aanbod aan foto’s kunt U ook terug in de tijd met een stukje geschiedenis van de fotografie. Camera’s van toen en nu, doka ( donkere kamer) en studio materiaal, fotoboeken en naslagwerken van de afgelopen 40 jaar, het is allemaal te zien tijdens deze expositie.

De Weeghryse heeft zelf een doorlopend ingerichte van Gogh hoek. Die zal deze periode worden opgevuld met van Gogh gerelateerde foto’s van enkele leden.

Aan de tentoonstelling is ook een fotowedstrijd verbonden. Fotoclub Zundert daagt U uit om tijdens deze expositie plaats te nemen in de ingerichte fotohoek. Maak daar een eigen foto met camera of telefoon en maak kans op een leuke prijs. Deze prijs wordt aangeboden in samenwerking met Café Zaal Het Wapen van Zundert. Dat is tevens de thuisbasis van de fotoclub, waar zij 2 keer per maand hun besprekingen houden.

En als U dan denkt met deze expositie alles gezien te hebben ? Welnee, de leden wisselen omstreeks half november al hun foto’s voor een nieuw thema. Dus kom gerust nog eens terug.

Kortom, er is heel wat te zien, te ontdekken, te beoordelen tijdens de jubileum expositie “een Petretje Wèrt” van FotoClub Zundert.