(Bron/foto: Galder-Strijbeek)
Vrijheidsfestival Galder-Strijbeek op 5 mei
Op maandag 5 mei wordt bij Dorpshuis De Leeuwerik in Galder een groot festival met veel muziek gehouden, om samen 80 jaar vrijheid te vieren. Iedereen is van harte welkom. Vooral ook de jongere generaties. Bewust is gekozen voor het woord ‘vrijheid’, dat veel verder gaat dan ‘bevrijding’. Het lijkt soms zo gewoon, dat je vrij bent. Maar veel mensen op aarde zijn het niet. Het is wel eens goed daar even stil bij te staan. En daarna verder te zingen en te dansen omdat je zo blij bent dat je vrij bent.
Wat is vrijheid voor jou?
Op veel plekken in de wereld is het oorlog, zelfs nabij in Europa. Maar in veel landen waar het geen oorlog is, zijn de mensen ook niet vrij. En zelfs in bevriende landen zijn er zorgelijke ontwikkelingen op het gebied van vrijheid.
Wat betekent vrijheid eigenlijk voor jou? Dat je recht hebt op leven, gezondheid en onderwijs? En werken? Dat je eerlijk wordt behandeld? En je je recht kan halen? Dat iedereen mag zijn wie hij/zij/hen is? En wat nog meer? Bij De Leeuwerik staat 5 mei een bord waar je op mag schrijven wat vrijheid betekent voor jou.
Programma 5 mei bij De Leeuwerik
10.00 – 10.15 Ontvangst en opening door de initiatiefgroep.
10.15 – 11.00 Breda City Pipes and Drums. Ze noemen zich een Brabantse doedelzakband, naar Schotse traditie. Daarbij hoort een mooie show. Met deze muziek worden verder de Canadese bevrijders geëerd, die ook een dergelijke traditie kennen.
11.00 – 11.30 Loopgroep Galder komt aan. Zij gaan het bevrijdingsvuur in Wageningen ophalen. En hardlopend met een fakkel via Chaam naar Galder brengen. De lokale veteranen ontsteken daarmee een groter vuur. Daarna wordt de vlag gehesen. De burgemeester van Alphen-Chaam, Lieke Schuitmaker, houdt daarna een toespraak over vrijheid in deze tijd.
11.30 – 12.00 Vervolg optreden Breda City Pipes and Drums.
12.00 – 12.45 Fanfare Voor Eer en Deugd van Galder-Strijbeek-Meersel/Dreef. Onze plaatselijke fanfare speelt natuurlijk ook op het Vrijheidsfestival.
13.00 – 15.45 Hollandse Oogst. Deze band uit Rijsbergen speelt covers van Nederlandse bodem. Van nederpop tot rock, van The Cats tot De Dijk, van Golden Earring tot Anouk en alles wat hier tussenin zit.
16.00 – 17.00. Maisquenada. Deze Bredase sambaband, bestaande uit zo’n 30 slagwerkers, haalt hun inspiratie uit diverse Braziliaanse sambastijlen. Je kunt er niet stil bij blijven staan.
’s Middags staan er ‘food trucks’ van lokale ondernemers, zodat je niets van het muziekprogramma hoeft te missen. Dit wordt verzorgd door Café ‘t Hemeltje, Boerderijwinkel Bovenmark en Alpen Alm.
Bevrijding Galder-Strijbeek eerder herdacht, gevierd en doorverteld
Op 27 oktober 2024 liep in Galder een grote groep een historische wandeltocht met verhalen van Jack van Riel als lokale gids over de oorlog. Het gezelschap stopte bij Mariakapel ‘Koningin van de vrede’. Daar werden de Poolse en Canadese soldaten herdacht die gesneuveld zijn bij de strijd om Breda op 28 oktober 1944. Het waren de Canadezen die Galder-Strijbeek bevrijden door de laatste Duitsers te verdrijven.
Vervolgens werd herdacht dat dienstplichtig soldaat Janus van der Velden uit Galder op de eerste oorlogsdag sneuvelde bij het verdedigen van de Moerdijkbrug. Met het trompetspel van Trudy Spoor werd de vlag gehesen.
Daarna kwam iedereen samen in De Leeuwerik, waar nog meer indrukwekkende verhalen zijn verteld, belangrijk om door te blijven vertellen. Op 7 november kreeg dit nog een vervolg op de Matheusschool. Groep 7 en 8 interviewden senioren over de oorlog. Van de opgenomen gesprekken wordt een podcast gemaakt.
Organisatie ging door
De organisatie is in handen van een ‘initiatiefgroep 80 jaar vrijheid’, met (bestuurs) leden van COAC, seniorenvereniging, ouderraad, dorpsraad, heemkundekring en GSU. Door de enorme belangstelling op 27 oktober, leek de initiatiefgroep het een goed idee om door te gaan en op 5 mei een groot feest te vieren. Gekozen werd om onze vrijheid centraal te stellen, een ruimer begrip dan bevrijding.
De organisaties achter de initiatiefgroep sponseren het Vrijheidsfestival Galder-Strijbeek voor een deel. Maar zonder de bijdragen van de Gemeente Alphen-Chaam en Ledenvereniging Thebe Extra, zou een feest van deze omvang niet mogelijk zijn.
Meer informatie op deze link : https://galder-strijbeek.nl/Bewoners/Bevrijding
Foto

De initiatiefgroep bij de kapel.
