(Bron/foto: Politie Basisteam Weerijs)

Pinpasfraude

Een aantal weken geleden kregen wij via ons systeem een seintje dat er een auto op de snelweg reed die gezocht werd voor pinpausfraude. Vanuit de meldkamer hebben we meteen twee politie eenheden gevraagd een post te pakken langs deze snelweg om uit te kijken naar dit voertuig. Tijdens deze dienst ben ik aan het werk als regie centralist. Dat houdt in dat ik de politie agenten op straat aan stuur naar aanleiding van de melding die het systeem of de intake centralist aanmaakt (na het opnemen van de 112 telefoon).

10 minuten nadat ons systeem aan geeft dat het voertuig op de snelweg rijdt, krijg ik een melding op mijn scherm van de intake centralist waarin een melder aangeeft dat een zogenaamde bankmedewerker heeft gebeld en over een half uur zijn bankpas op komt halen. Als ik mijn navigatiekaart iets uitzoom, zie ik dat deze melding precies op de route ligt waar eerder de verdachte auto was gezien. De kans is dus aanwezig dat het gespotte voertuig op weg is om een nieuwe bankpas op te halen.

Omdat we een sterk vermoeden hebben dat deze twee meldingen met elkaar te maken hebben, hebben we meteen drie extra eenheden gekoppeld aan deze melding. Een aantal collega’s checken de snelweg en een aantal collega’s gaan onopvallend surveilleren in het gebied. Daarnaast zetten we de hoofdwegen ‘dicht’ zodat we het voertuig hoe dan ook kunnen pakken.

We moeten even geduld hebben, maar op een gegeven moment roept een van de politie agenten op straat dat de auto het dorp binnenrijdt. De overige collega’s staan klaar om in actie te komen. Twee personen lopen het tuinpad op en bellen aan bij de melder. De deur wordt geopend en dan worden beide verdachten in de boeien geslagen. De overige eenheden snellen zich de straat in om ondersteuning te bieden. In de auto van de verdachte worden vervolgens meerdere telefoons en diverse pinpassen aangetroffen. Door de goede samenwerking tussen de meldkamer en de agenten op straat, hebben we twee aanhoudingen kunnen verrichten. Dat zijn weer twee boeven minder op straat!

Let op: de bank komt nooit een pinpas ophalen en zal nooit vragen een pincode door te geven. Als dit wel wordt gevraagd, hang dan meteen op en bel zo snel mogelijk met de politie op 0900-8844. Staat er iemand aan de deur om je pas op te halen, dan is er sprake van een heterdaad situatie. Bel dan altijd met 112.

#OCZWB#pinpasfraude